Επιστημονική σταδιοδρομία

Ερευνητικό & συγγραφικό έργο / Διδακτικό & εκπαιδευτικό έργο / Κλινικό & χειρουργικό έργο

Ερευνητικό και συγγραφικό έργο
Το ερευνητικό του έργο εστιάζεται στο γεννητικό σύστημα του άνδρα (παθήσεις όρχεων-προστάτη-πέους) και έχει συγγράψει 103 άρθρα σε Διεθνή περιοδικά που έχουν πάρει περισσότερες από 6000 αναφορές από άλλους συγγραφείς (h factor: 35), 82 άρθρα σε Ελληνικά περιοδικά, ενώ έχει τιμηθεί με 4 βραβεία σε διεθνή συνέδρια και 4 βραβεία σε Ελληνικά.
Επίσης υπηρέτησε ως μέλος στη συντακτική επιτροπή των περιοδικών Urologia Internationalis, Journal of Sexual Medicine, International Journal of Impotence Research, International Journal for Sexual Health και είναι κριτής αξιολόγησης των άρθρων σε 21 Διεθνή περιοδικά, μεταξύ των οποίων τα κορυφαία της ειδικότητας Journal of Urology, European Urology, British Journal of Urology International και Urology.

Διδακτικό και εκπαιδευτικό έργο
Πέρα από το διδακτικό του έργο στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (προπτυχιακό και μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών Ιατρικής Σχολής), έχει συνεχή και έντονη επιστημονική παρουσία ως ομιλητής/εκπαιδευτής στην Ελλάδα (πάνω από 250 ομιλίες) και στο εξωτερικό (πάνω από 120 ομιλίες). Από το 2008 οργανώνει κάθε χρόνο το Διαδραστικό Σχολείο Ουρολογίας, ένα σχολείο διαλόγου που σκοπό έχει την συνεχή ενημέρωση/εκπαίδευση νέων Ελλήνων Ουρολόγων στις εξελίξεις της ειδικότητας.
Έχει συγγράψει 21 κεφάλαια σε διεθνή ξενόγλωσσα βιβλία και 6 κεφάλαια σε Ελληνικά βιβλία, ενώ 2 φορές ήταν φιλοξενούμενος συντάκτης ειδικών τευχών (supplements) διεθνών περιοδικών και άλλες 2 φιλοξενούμενος συντάκτης ειδικών τευχών (supplements) Ελληνικών περιοδικών. Τέλος έχει επιμεληθεί την Ελληνική έκδοση του βιβλίου “Penn Clinical Manual of Urology” (Εκδόσεις «Ιπποκράτης», Θεσσαλονίκη 2009) .

Κλινικό και χειρουργικό έργο
Το κλινικό και χειρουργικό του έργο καλύπτει το ευρύ φάσμα της ειδικότητας, με έμφαση στη χειρουργική του ουροποιητικού και γεννητικού συστήματος. Ειδικότερα τα χειρουργικά ενδιαφέροντα είναι οι ελάχιστα επεμβατικές τεχνικές για την αντιμετώπιση παθήσεων του προστάτη, η μικροχειρουργική αντιμετώπιση της ανδρικής υπογονιμότητας, η χειρουργική αντιμετώπιση στυτικής δυσλειτουργίας (επεμβάσεις αγγειακών προβλημάτων πέους, τοποθέτηση πεϊκών προθέσεων), οι πλαστικές επεμβάσεις του πέους και της ουρήθρας (αποκατάσταση της νόσου του Peyronie, στενωμάτων ουρήθρας, ακράτεια ούρων), ενώ από το 2008 εφαρμόζει πρωτοποριακά και αποκλειστικά για τη Βόρεια Ελλάδα το laser του πράσινου φωτός (green light laser) για την αναίμακτη, με 1 ημέρα νοσηλεία, ενδοσκοπική αντιμετώπιση της υπερτροφίας του προστάτη, στενωμάτων ουρήθρας και επιφανειακών όγκων της κύστης.
 

Δημήτρης Χατζηχρήστου / Χειρουργός Ουρολόγος-Ανδρολόγος / Καθηγητής Ιατρικής Σχολής Α.Π.Θ.
Μητροπόλεως 77, 54622 Θεσσαλονίκη, τηλέφωνο 2310 273177